Griep en pneumokokken vaccinatie – Huisartsenpraktijk Otte Klieverik – Enschede
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Otte Klieverik
Jacob Roggeveenstraat 45 7534CD
Enschede

Griep en pneumokokken vaccinatie


Ieder jaar organiseren we de griep (influenza virus) en pneumokokken vaccinatie. Als u behoort tot de doelgroep van de gratis griepprik, krijgt u in oktober of november van een uitnodigingsbrief. In de uitnodiging staat op welke datum, welke plek en hoe laat u de griepprik kunt krijgen. Ons digitale huisartsinformatiesysteem selecteert met behulp van vooraf gestelde criteria of u hiervoor in aanmerking komt.

Griepvaccinatie (influenza virus)
De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf half oktober. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het 2 weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar te halen.

Pneumokokken vaccinatie
Een pneumokok is een bacterie. Er bestaan meer dan 90 verschillende typen pneumokokken. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie zit dan in de neusholte. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Vooral jonge kinderen, mensen vanaf 60 jaar en mensen met een minder goed afweersysteem kunnen ziek worden door pneumokokken. De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie.

Vaccin
In het vaccin zitten de 23 typen waarvan mensen van 60 jaar en ouder het vaakst ziek worden.
Kleine kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen pneumokokken, dit vaccin bevat minder types dan het vaccin waarmee ouderen worden gevaccineerd.

Na vaccinatie heeft u minder kans om ziek te worden. Als iedereen zich zou laten vaccineren kunnen we per jaar ongeveer 850 van de 6.000 ziekenhuisopnames en 140 van de 900 sterfgevallen voorkomen.

Check eenvoudig op deze site om te zien wanneer u aan de beurt bent

U kunt tot eind november een afspraak maken voor een inhaalmoment